Ruanda
Kirehe
Ország: Ruanda
Régió: Akagena / Kirehe
Farm: Gahara
Fajta: Arabica - Bourbon
Magasság : 1550-1750 m
Termesztés: Árnyékban
Betakarítás módja: Kézi
Feldolgozás: Nedves eljárás
Szüreti időszak: március-június
Afrika legsűrűbben lakott országában a gazdasági fejlődés egyik kulcsterméke a kávé. A föld ásványkincsekben viszonylag szegény, a tea- és kávétermesztés adja az ország kivitelének 85%át! Az amerikai és európai segélyszervezetek és beruházók egyaránt a kávés feldolgozóipar fejlesztésében látnak potenciált, ezért az utóbbi években nagy fejlődés figyelhető meg ezen a területen.
Az ország trópusi éghajlatát enyhíti, hogy területének nagy része 1500 méter feletti magasságban fekszik. A több mint 400 ezer kisültetvény (átlagosan 165 kávécserje/termelő) leginkább az ország nyugati szélén magasodó hegységekben és a főváros, Kigali környékén helyezkedik el. A kávétermelésbe vont területek összessége 28 000 hektár, 1200-2100 méter közötti magasságokban, 30%-ban vulkanikus talajon. Csak arabika fajtákat termesztenek, leginkább Bourbon kisebb részben Caturra és Catuai variációkat. Jellemzően mosott eljárással dolgozzák fel a kávét szüret után. Az utóbbi évtized fejlesztéseinek köszönhetően bizonyos új tételek kiemelkednek az afrikai kávék minőségi kategóriájából és a legjobb kenyai SO kávékkal is versenyképesek.
Intenzív testesség, erős savakkal és juharszirup utóíz jellemzi.